„Да възпитаме здрави деца“

 

13094377_1136594316393500_7722998116449855878_n

На 23 април в София се проведе поредният безплатен семинар на Фондация „Храна за размисъл”. Той премина под мотото „Да възпитаме здрави деца” и беше посветен на храненето на деца от 3 до 7 години. Присъстващите родители имаха възможност да получат обективна информация директно от водещите специалисти в сферата.
Основният автор на „Националните препоръки за здравословно хранене за деца на 3-6 години в България“ проф. д-р Стефка Петрова акцентира на основните насоки за здравословно и балансирано детско меню, като разкри и резултатите от най-новите проучвания в сферата на детското хранене. Проф. Петрова даде научно доказаните отговори на противоречиви въпроси относно различни храни като прясното мляко, месото и месните продукти, ядките, мазнините, захарта, солта и др. Тя наблегна на това, че няма супер храни, а супер диета – комбинация от храни.
„Необходимо е да се развива вкуса, възприемането и положителното отношение към широк кръг храни още от най-ранно детство. Важно е да създадем здравословно хранително поведение в детството – то оказва важна подкрепа на здравето през целия живот.”, обобщи в края на презентацията си проф. Петрова.
Фокусът на втория лектор в семинара, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, беше върху детското затлъстяване. Тя предостави последните данни за България, според които 39% от момчетата и 32.4% от момичетата на възраст 6-9 год, в България са с наднормено тегло. Д-р Дърленска обобщи рисковите фактори, водещи до затлъстяване, сред които са теглото на родителите им, промяната в хранителните навици, консумацията на висококалорични храни и напитки, липсата на физическа активност и дългото време, прекарвано пред екран. Председателят на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания завърши лекцията си позитивно, като даде насоки за справяне с наднорменото тегло при децата и заключи, че всяко дете може да се научи да се храни правилно.

 

Print your tickets