Децата нямат нужда от добавена захар

Консумирането на храни и напитки с високо съдържание на добавени захари по време на детството е свързано с възникването на рискови фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания, включително повишен риск от затлъстяване и повишено кръвно налягане.

В научно изявление Американската кардеологична асоциация (АНА) препоръчва децата на възраст от 2 до 18 години да ограничат консумацията на добавена захар на по-малко от шест чаени лъжици (25 грама) на ден.

Посладените напитки следва да бъдат ограничени до не повече от 230 грама на седмица.

Подсладените напитки са основен фактор за затлъстяване, а бутилка безалкохолна газирана напитка от 500 грама може да включва повече от 16 чаени лъжички добавена захар.

soda-686984_640

Деца под двегодишна възраст не трябва да консумират никакви храни или напитки с добавени захари.

„Има ясни доказателства, че добавените захари, особено сладките напитки, допринасят за затлъстяване и други метаболитни проблеми,“ казва д-р Франк Ху, професор по хранене и епидемиология в Harvard Chan School of Public Health

„Препоръката на AHA за ограничаване приема на добавена захар от деца е важна стратегия за подобряване хранителния режим на децата и здравето им като цяло. Училища, родители и здравни специалисти трябва да работят заедно, за да помогнат на децата да развият здравословни хранителни и питейни навици още в най-ранна възраст. „

Препоръките се основават на преглед на наличните данни от изследване на сърдечно-съдодобавена завите заболявания и въздействията на добавените захари върху децата, включващи ефекти върху кръвното налягане, подкожните мазнини, инсулиновата резистентност и диабета, неалкохолно затлъстяване на черния дроб и общото затлъстяване. Асоциацията дава препоръчителни граници от по шест (6) и девет (9)чаени лъжици добавена захар на ден за жените и мъжете, съответно.

Към добавените захари се отнасят всякакъв вид захари, включително трапезна захар, фруктоза, мед – консумирани самостоятелно, добавени допълнително към храните или използвани при обработка и производство на храните и напитките. Най-голямо количество захар е скрито в преработените храни, които е препоръчително максимално да се избягват.

Една добра стратегия за ограничаване на добавената захар е хранителен режим (диета), богата на минимално преработени храни, включване на изобилие от плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, протеини и здравословни мазнини, както и избор на вода пред сладки напитки и сокове.

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

Използван източник: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2016/08/23/aha-added-sugar-limits-children/

Print your tickets