Ползи от зеленчуците и плодовете за здравето

Всеки знае, че плодовете и зеленчуците са полезни, но често ги подценяваме. Редовната консумация на плодове и зеленчуци има доказан положителен ефект върху здравето. Те могат да подобрят общото състояние на здравето; работата на всички физиологични системи на организма и да ви защитят от най-тежките заболявания. Приемайте ги ежедневно като неразделна част от хранителния си режим.

Включването на плодове и зеленчуци в ежедневното ни меню допринася за:

  • Понижаване на кръвното налягане.
  • Нормализиране на теглото.
  • Намаляване на вероятността от развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, мозъчен инсулт, очни заболявания, заболявания на храносмилателната система.
  • Консумацията на плодове и зеленчуци предпазва от развитие на ракови образувания; нормализира нивото на глюкозата в кръвта; подобрява обмяната на веществата и спомага за намаляване на теглото. И това далеч не е всичко, на което са способни тези привидно обикновени хранителни продукти.

Вижте как плодовете и зеленчуците влияят на едни от най-честите заболявания:

 

Сърдечно-съдови заболявания

Има убедителни доказателства, че хранене, богато на плодове и зеленчуци, може да намали вероятността от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система и инсулт. За това свидетелстват резултатите от едно голямо американско проучване, в което са участвали близо 110 000 мъже и жени.

В продължение на 14 години учени са проучили хранителните навици и здравето на участниците в експеримента и са устновили, че съществува пряка зависимост между работата на сърдечно-съдовата система и количеството приемани при храненето плодове и зеленчуци. При хора, чийто дневен хранителен режим включва 8 и повече порции от тези продукти, рискът от сърдечен удар и инсулт е с 30% по-нисък отколкото при тези, които консумират по-малко от 1,5 порции на ден.

Най-полезни за сърдечно-съдовата система се считат:

beans-1269732_640

  1. Зелените листни зеленчуци: спанак, маруля, къдрава салата.
  2. Кръстоцветните (зелеви) култури: броколи, карфиол, брюкселско зеле, китайско и бяло зеле.
  3. Цитрусови: портокали, лимони, лайм, грейпфрути сокове от тях.

Кръвно налягане

Учените са доказали, че ползите от пресните зеленчуци и плодове са намаляване и нормализиране на кръвното налягане. Проведено е изследване на специалния режим на хранене при хипертония (DASH). Главната особеност е включването на голямо количество плодове, зеленчуци, обезмаслени млечни продукти и ограничено количество наситени мазнини.

Учените са открили, че при хипертоници, спазващи хранителния режим DASH, кръвното налягане се понижило до нива, сходни на тези, постигани с лекарства.

Рак

Съществува пряка връзка между консумацията плодове и зеленчуци и намаляване на вероятността от развитие на онкологични заболявания.

Например, учените от Световния фонд за изследване на рака и на Американския институт за изследване на раковите образувания твърдят, че зеленчуци като маруля, броколи, китайско зеле, тиквички, чесън, лук и някои плодове предпазват от развитието на злокачествени образувания в устната кухина, ларинкса, хранопровода и стомаха.

Резултатите от много изследвания също показват, че яденето на домати, богати на каротиноида ликопен, както и други храни, в състава на които влиза този компонент, може да предотвратят развитието на рак на гърлото, белия дроб, простатата и устната кухина.

Диабет

На базата на мащабно проучване по проекта Nurses ‘Health Study, учените стигат до заключението, че  консумацията  на големи количества пресни плодове, особено ябълки, грозде, боровинки, намалява риска от диабет тип 2.Но също така при прекалено голям прием на плодови сокове вероятността от развитие на захарен диабет тип 2, напротив, се увеличава.

Стомашно-чревен тракт

Редовната консумация на плодове и зеленчуци поддържа здравето на стомаха и червата. Благодарение на съдържащите се в тях фибри, намалява налягането в стомашно-чревния тракт и се предотвратява развитието на дивертикулоза. Освен това, включването им в ежедневното меню,  може да облекчи симптомите на раздразненото черво, както и да допринесе за предотвратяване на запек.

Пресни зеленчуци и плодове и ползи за очите

Включването в храненето на плодове и зеленчуци предотвратява развитието на свързани с възрастта заболявания на очите – катаракта и дегенерация на макулата (жълтото петно).

 

Опитайте да превърнете редовната консумация на плодове и зеленчуци в  навик. Включвайки ги в хранителния си режим, вие се грижите за здравето си по вкусен и лесен начин. Започнете още днес.

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

Използвани източници:https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/vegetables-and-fruits/

 

Print your tickets