Връзка между храната и диабета

По традиция се смята, че диабетът е резултат от консумацията на определени видове храни или от наследяването на определени гени. Но проучванията през последните няколко години показват, че той е резултат най-вече от хронично възпаление.

Това не означава, че храната не е свързана с тази болест – точно обратното, хранителните навици са сред главните рискови фактори за появата на диабет.

Но онова, което консумирате – парче хляб, безалкохолна напитка или , шоколад – не определя директно дали ще се разболеете от диабет. Много по-значителен източник на риск е възпалението, което обхваща абсорбиращите глюкоза клетки и не им позволява да функционират както трябва.

Диабетът в основата си е възпалителна болест. Затова успокояването на системните източници на възпаление е първата стъпка. Мазнините са главният източник на възпалението в цялото тяло, затова е изключително важно да включите контрола над теглото в списъка с техники за справяне с възпалението.

Захарта може да не причини диабет, но захарта, прибавена към преработените храни, със сигурност е най-голямата причина за преяждане. За разлика от зеленчуците, пълнозърнестите храни и картофите, или дребните плодове, чая и качествения шоколад, захарта не дава усещане за засищане. Именно затова се прибавя към толкова много храни в лесни за преработка форми като царевичния сироп с високо съдържание на глюкоза:

захарта поражда усещане, че трябва да ядем повече, и по този начин увеличава продажбите и съсипва здравето ни.

Диабетът е придобил мащабите на епидемия в съвремените развити страни не защото хората внезапно са останали без воля, не защото вкусът им се е променил драстично или човешкият геном е започнал да се изявява по някакъв нов начин.

Масовостта на инсулиновата резистентност, преддиабета и самият диабет се дължи пряко на излишъците от храна в обичайното ни меню, които нямат прецедент в човешката история. Тези излишъци водят до другата съвременна епидемия, а именно затлъстяването, което е пряко свързано и с диабета.

Не всеки човек с наднормено тегло ще стане диабетик, както и не всички диабетици страдат от затлъстяване, но връзката е съвсем ясна. Затлъстяването е просто хроничен енергиен дисбаланс, при който излишъкът се съхранява като все повече и повече телесни мазнини. Раздрастването на мастните запаси е опасно явление и знак да започнем да натискаме спирачките.

Мастната тъкан е епицентърът за инсулиновата резистентност – намалете размерите й и ще намалите риска от диабет.

Намаляването на теглото или поддържането на здравословното му ниво е един от най-сигурните начини да намалите риска от диабет. Особено ако все още нямате или не знаете, че имате диабет или инсулинова резистентност, дръжте под око формата на тялото си.

 

* В статията са използвани части от книгата „Планът за генна терапия“, автор д-р Мичъл Гейнър, 2015