„Храната като превенция и лекарство за болестите на XXI век“

„Балансираното хранене е ключът към доброто здраве“ беше заключението на всички лектори в семинара „Храната като превенция и лекарство за болестите на XXI век“

На 8.10.2016 г. в София се проведе поредния безплатен семинар, организиран от фондация „Храна за размисъл“. Той привлече над 100 души, желаещи да разберат как храната може да е превенция и лекарство за болестите на XXI век. Лектори в семинара бяха д-р Веселка Гергова, интернист-кардиолог; доц. д-р Петя Димитрова, имунолог и Ипократис Пападимитракос, диетолог и един от основателите на фондацията.

Всеки лектор обърна внимание на връзката между храненето и болестите от неговите компетенции, като обобщение в презентациите и на тримата беше, че балансираното хранене е ключът към доброто здраве.

soulsessions

Д-р Гергова: „Здравословната диета е в основата на здравословния начин на живот“

Д-р Гергова потвърди, че сърдечно-съдовите заболявания продължават да са водеща причина за смъртност сред населението, като акцентира на факта, че при при диабетиците – 80% от смъртните случаи се дължат именно на сърдечно-съдово заболяване. Това налага преливане на кардиологията и ендокринологията и появата на нова линия в медицината, наречена метаболитна кардиология.

Според д-р Гергова фактът, че рисковите фактори за развитие на сърдечно-съдови заболявания, са многобройни, е както основата на проблема, така и неговото решение. Голяма част от тези рискови фактори са коригируеми (тютюнопушение, захарен диабет, наднормено тегло, начин на хранене, намалена физическа активност, злоупотреба с етилов алкохол, артериална хипертония) и промяната в начина на живот е от съществено значение за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Д-р Гергова акцентира на факта, че хапчетата са вторична профилактика за атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания, докато начинът на хранене е първична профилактика. Тя даде за пример средиземноморската диета, която ако е част от начина ни на живот, ни гарантира по-добро здраве и сигурна профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Повече за средиземноморската диета, можете да видите в презентацията на д-р Гергова.

Доц. д-р Петя Димитрова: „Ако се храним неправилно, предаваме промените в генома и 100 години след нас“

Вторият лектор в събитието – доц. д-р Петя Димитрова,  разкри пред присъстващите тайните на цяла нова наука. Тя обясни връзката между начина ни на хранене от една страна и промяната на нашия геном  и на имунния отговор при възплания от друга. Тя обясни на разбираем език основите на епигенетиката (наука, която изучава влиянието на средата върху гените) и заключи позитивно, че епигенетичните промени са обратими и промените се виждат в рамките на няколко години.

Епигенетична промяна настъпва например при хората с наднормено тегло, при които се наблюдават промени в гените, отговарящи за мозъка и по-конкретно върху чувството за апетит. Това ги прави по-ненаситни и задълбочава проблема им с килограмите. Точно този процес е обратим , като корекцията в гените настъпва при промяна в начина на хранене. За тази цел в менюто на хората е нужно да присъстват т.нар.  епигенетични модификатори – храни, които буквално лекуват гените ни. Част от тези храни са домати, ябълки, джинджифил, канела, чесън, броколи, кафе, цитруси и др. Пълният списък на епигенетичните модификатори можете да видите в презентацията на доц. д-р Димитрова.

Тези храни е важно да присъстват е менюто ни и в случаите на възпаление в организма и то в комбинация с временен глад (4-7 часа), който подпомага процеса на автофагия (клетъчен канибализъм). Неправилното хранене може да удължи възпалителния отговор и да намали възможността за поправка на увредената тъкан.  Доц. д-р Димитрова даде насоки на присъстващите как да се хранят по време на възпаление, спазвайки няколко лесни правила и заключи, че можем да поддържаме баланса в организма си като спазваме подходящ за нас хранителен режим.

Ипократис Пападимитракос: „Всеки може да се промени!“

Ипократис Пападимитракос закри събитието с лекция на тема „Как храненето подобрява здравето ни – истински истории“ .  Той даде примери от личната си практика и окуражи присъстващите, че всеки може да започне да се храни правилно и да подобри здравословното си състояние и начин на живот.

Презентациите на лекторите можете да свалите от тук:

Презентация на д-р Веселка Гергова

Презентация на доц. Петя Димитрова

Презентация на Ипократис Пападимитракос

 

 

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

Print your tickets