Връзка между храната и диабета

pastries-756601_640

По традиция се смята, че диабетът е резултат от консумацията на определени видове храни или от наследяването на определени гени. Но проучванията през последните няколко години показват, че той е резултат най-вече от хронично възпаление.

Това не означава, че храната не е свързана с тази болест – точно обратното, хранителните навици са сред главните рискови фактори за появата на диабет.

Но онова, което консумирате – парче хляб, безалкохолна напитка или , шоколад – не определя директно дали ще се разболеете от диабет. Много по-значителен източник на риск е възпалението, което обхваща абсорбиращите глюкоза клетки и не им позволява да функционират както трябва.

Диабетът в основата си е възпалителна болест. Затова успокояването на системните източници на възпаление е първата стъпка. Мазнините са главният източник на възпалението в цялото тяло, затова е изключително важно да включите контрола над теглото в списъка с техники за справяне с възпалението.

Захарта може да не причини диабет, но захарта, прибавена към преработените храни, със сигурност е най-голямата причина за преяждане. За разлика от зеленчуците, пълнозърнестите храни и картофите, или дребните плодове, чая и качествения шоколад, захарта не дава усещане за засищане. Именно затова се прибавя към толкова много храни в лесни за преработка форми като царевичния сироп с високо съдържание на глюкоза:

захарта поражда усещане, че трябва да ядем повече, и по този начин увеличава продажбите и съсипва здравето ни.

Диабетът е придобил мащабите на епидемия в съвремените развити страни не защото хората внезапно са останали без воля, не защото вкусът им се е променил драстично или човешкият геном е започнал да се изявява по някакъв нов начин.

Масовостта на инсулиновата резистентност, преддиабета и самият диабет се дължи пряко на излишъците от храна в обичайното ни меню, които нямат прецедент в човешката история. Тези излишъци водят до другата съвременна епидемия, а именно затлъстяването, което е пряко свързано и с диабета.

Не всеки човек с наднормено тегло ще стане диабетик, както и не всички диабетици страдат от затлъстяване, но връзката е съвсем ясна. Затлъстяването е просто хроничен енергиен дисбаланс, при който излишъкът се съхранява като все повече и повече телесни мазнини. Раздрастването на мастните запаси е опасно явление и знак да започнем да натискаме спирачките.

Мастната тъкан е епицентърът за инсулиновата резистентност – намалете размерите й и ще намалите риска от диабет.

Намаляването на теглото или поддържането на здравословното му ниво е един от най-сигурните начини да намалите риска от диабет. Особено ако все още нямате или не знаете, че имате диабет или инсулинова резистентност, дръжте под око формата на тялото си.

 

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

* В статията са използвани части от книгата „Планът за генна терапия“, автор д-р Мичъл Гейнър, 2015

Print your tickets