Хранене за превенция на диабет – гликемичен индекс
Консумирането на храни с нисък гликемичен индекс е полезно и за хора без диабет, като превантивна мярка. Тези храни предпазват от напрягане на инсуларния апарат, което може да създаде инсулинова резистентност, водеща към развитие на диабет. Приемането на храни с нисък гликемичен индекс поддържа по-ниски стойности на кръвната захар, а следователно и по-ниско ниво на необходимия за преработката й инсулин.
Гликемичният индекс е стойност показваща скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта. Гликемичният индекс за въглехидрати варира от 1 до 100 (1 е най-бавното абсорбиране, а 100 е най-бързото). Чистата глюкоза е с гликемичен индекс 100, следват я храните с високо съдържание на въглехидрати.
Гликемичен индекс на някои въглехидрати:
Гликемичен индекс | Въглехидратни храни |
<55 (нисък) | Хляб от 100% пшенично брашно Овес, овесени трици, мюсли Паста, бланширан ориз, ечемик, булгур Царевица, маслен боб, грах, бобови култури, леща Повечето плодове, зеленчуци с ниско съдържание на нишесте, моркови |
56-69 (среден) | Пълнозърнеста пшеница Овесена каша Ориз – кафяв, басмати, кускус |
>70 (висок) | Бял хляб Корнфлейкс, инстантна овесена каша Бял ориз Картофи, тиква Пуканки, солени крекери Пъпеш, диня, ананас |
Използвайте тази информация само като ориентир, защото гликемичният индекс на храните не е фиксиран. Различни фактори влияят върху гликемичния индекс на храната, например дали е готвена или преработена по друг начин.
Старайте се да вземате под внимание всички фактори, но не се отказвайте от храна с ценни хранителни качества само защото има по-висок гликемичен индекс. По същия начин по-ниският гликемичен индекс не означава автоматично по-голяма хранителна стойност.
По-важно е да използвате тази информация като помощно стредство за оценка и да не позволявате тя да диктива какво ядете.
В крайна сметка здравословното хранене е балансираното хранене.