Здравословното хранене е най-добрата превенция на диабет (част 2)

Хранене за превенция на диабет – гликемичен индекс

cereal-898073_640

Консумирането на храни с нисък гликемичен индекс е полезно и за хора без диабет, като превантивна мярка. Тези храни предпазват от напрягане на инсуларния апарат, което може да създаде инсулинова резистентност, водеща към развитие на диабет. Приемането на храни с нисък гликемичен индекс поддържа по-ниски стойности на кръвната захар, а следователно и по-ниско ниво на необходимия за преработката й инсулин.

Гликемичният индекс е стойност показваща скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта.  Гликемичният индекс за въглехидрати варира от 1 до 100 (1 е най-бавното абсорбиране, а 100 е най-бързото). Чистата глюкоза е с гликемичен индекс 100, следват я храните с високо съдържание на въглехидрати.

Гликемичен индекс на някои въглехидрати:

Гликемичен индекс Въглехидратни храни
<55 (нисък) Хляб от 100% пшенично брашно
Овес, овесени трици, мюсли
Паста, бланширан ориз, ечемик, булгур
Царевица, маслен боб, грах, бобови култури, леща
Повечето плодове, зеленчуци с ниско съдържание на нишесте, моркови
56-69 (среден) Пълнозърнеста пшеница
Овесена каша
Ориз – кафяв, басмати, кускус
>70 (висок) Бял хляб
Корнфлейкс, инстантна овесена каша
Бял ориз
Картофи, тиква
Пуканки, солени крекери
Пъпеш, диня, ананас

 

Използвайте тази информация само като ориентир, защото гликемичният индекс на храните не е фиксиран. Различни фактори влияят върху гликемичния индекс на храната, например дали е готвена или преработена по друг начин.

Старайте се да вземате под внимание всички фактори, но не се отказвайте от храна с ценни хранителни качества само защото има по-висок гликемичен индекс. По същия начин по-ниският гликемичен индекс не означава автоматично по-голяма хранителна стойност.

По-важно е да използвате тази информация като помощно стредство за оценка и да не позволявате тя да диктива какво ядете.

В крайна сметка здравословното хранене е балансираното хранене.

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

Print your tickets