Здравни рискове от затлъстяването (част 2)

Затлъстяването и функцията на белите дробове / респираторни заболявания

Наднорменото тегло уврежда дихателната функция чрез механичните и метаболитни пътища. Натрупването на мастна тъкан, например, може да ограничи диафрагматата и на свой ред белия дроб, а натрупването на мазнини може да намали гъвкавостта на гръдната стена, дихателната сила на мускулите и да стесни дихателните пътища в белите дробове.

 

Астма и обструктивна сънна апнея са две респираторни заболявания, които са свързани със затлъстяването. То увеличава риска от развитие на астма при мъжете и жените с 50%.

 

Затлъстяване, памет и когнитивна функция

Болестта на Алцхаймер и деменция са бич за обществата с висока продължителност на живота. В Съединените щати тези болести засягат повече от 7,5 милиона души, повечето от тях над 65-годишна възраст.

Телесното тегло е потенциално променлив рисков фактор за болестта на Алцхаймер и деменция. Рискът от болестта на Алцхаймер при затлъстяване е с 42% по-висок.

 

Затлъстяване и скелетно-мускулни смущения

Наднорменото тегло води до механични и метаболитни натоварвания на костите, мускулите и ставите. Заболявания като артрит, остеоартрит на коляното и бедрото са свързани със затлъстяването.То увеличава риска от болки в гърба, болки в долната част на крайниците и инвалидност поради мускулно-скелетни състояния.

 

Затлъстяване и смъртност

Затлъстяването уврежда почти всеки аспект на здравето, скъсява живота и допринася за хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови заболявания, пречи на сексуалната функция, дишането, настроението и социалните взаимоотношения.

 

Затлъстяването не е постоянно състояние. Излишните илограми могат да се свалят, но все пак – много по-трудно е да отслабнете, отколкото да натрупате тегло. Най-добрата грижа за здравето е превенцията на затлъстяването. Предотвратяването на затлъстяването трябва за започне в ранна възраст и продължи през целия живот.

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

 

Източник: www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-consequences/health-effects/

Print your tickets