Здравни рискове от затлъстяването (част 1)

Здравословното тегло определя нормалното и ефективно функциониране на костите, мускулите, мозъка, сърцето и другите органи в продължение на дълги години.

Наднорменото тегло, особено затлъстяването, намалява почти всеки аспект на здравето – от репродуктивната и дихателна функция, до паметта и настроението. Увеличава риска от няколко инвалидизиращи и смъртоносни заболявания, включително диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак. Затлъстяването намалява качеството и продължителността на живота.

Добрата новина е, че загубата на тегло може да намали някои рискове, свързани със затлъстяването. Загубата на по-малко от 5% до 10% от телесната маса води до съществени ползи за здравето на хората с наднормено тегло. Здравословният начин за отслабване е бавно и постепенно, не чрез гладуване, а с подходящ хранителен режим.

 

Затлъстяване и диабет

Състоянието най-силно повлияно от телесното тегло е диабет тип 2. Съвсем наскоро проучване на заболявания, свързани с теглото, стигнаха до статистическо обобщение, показващо, че наднорменото тегло е сред първите рискови фактори за развитие на диабет.

Мастните клетки, особено тези, натрупани в областта на талията, секретират хормони и други вещества, които предизвикват възпаление. Въпреки, че възпалението е съществен компонент на имунната система и част от лечебния процес, неподходящото възпаление причинява различни здравословни проблеми.

Възпалението може да направи тялото по-малко чувствително към инсулин и да промени начина, по който то преработва мазнините и въглехидратите. Това води до по-високи нива на кръвната захар и в крайна сметка до диабет и много негови усложнения.

Няколко големи проучвания са показали, че умерена загуба на тегло може да предотврати или забави началото на диабет при хора, които са изложени на висок риск.

 

Затлъстяването и сърдечно-съдови заболявания

Телесното тегло е пряко свързано с различни сърдечно-съдови рискови фактори.

Затлъстяването и исхемична болест на сърцето. Многобройни проучвания показват пряка връзка между излишната телесна маса и исхемична болест на сърцето (ИБС). Изследователите изчислили, че хора с наднормено тегло са с 32% по-висок риск от коронарна болест на сърцето.

Затлъстяването и инсулт.Наднорменото тегло увеличава риска от исхемичен инсулт с 22%, а затлъстяването го увеличава с 64%. Няма значима връзка между наднорменото тегло или затлъстяване и хеморагичен инсулт, обаче.

Затлъстяването и сърдечно-съдова смърт. Жените с надмормено тегло  и затлъстяване са с 62% по-голям риск от ранна сърдечна смърт и 53% по-висок риск от ранна смърт от всеки тип сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с жени с нормално тегло.

Добрата новина е, че загубата на тегло от 5 до 10 процента от телесното тегло може да понижи кръвното налягане, LDL холестерола(„лошият“ холестерол) и триглицеридите, като подобри други сърдечно-съдови рискови фактори.

 

Затлъстяването и рак

Връзката между затлъстяването и рака не е съвсем ясна, както при диабета и сърдечно-съдовите заболявания. Това се дължи отчасти на факта, че ракът не е отделна болест, а колекция от отделни заболявания.

В изчерпателен преглед на данните през 2007 г. експертна група от Световния фонд за изследване на рака и Американския институт за ракови изследвания стига до заключението, че има убедителни доказателства за асоциация между затлъстяването и рак на хранопровода, панкреаса, дебелото черво и ректума, гърдата, ендометриума и бъбреците, както и вероятната връзка между затлъстяването и рак на жлъчния мехур.

 

Затлъстяване, депресия и качество на живот

Високите темпове на затлъстяване и депресия и техните индивидуални връзки със сърдечно-съдовите заболявания, накараха много изследователи да проучат връзката между теглото и настроението. Анализът от изследванията установи, че хората, които са с наднормено тегло са по-склонни към депресия. Възможни механизми, активиращи това състояние,  са промени в оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза, инсулинова резистентност и социални или културни фактори.

 

Рисковете за изброените заболявания, намаляват значително, при постигане и поддържане на здравословни килограми. Можете да контролирате теглото си – не му позволявайте да пречи на здравето ви. 

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

Print your tickets