Как да се храним за добро храносмилане

Неподходящата диета, бързото хранене и определени храни могат значително да влошат състоянието на храносмилателната система. Влошеното храносмилане често е причина за хронични здравословни проблеми – от болки в корема, запек, газове и подуване, до хронично главоболие и депресия.

Можете лесно да избегнете тези проблеми, като внимавате с какво се храните и подбирате храните си правилно. Вижте кои храни е препоръчително да включите в менюто си, за да нямате проблеми с храносмилането:

Хапвайте храни с фибри за предотвратяване на запек

Опитвайте да похапвате повече фибри или „груби храни“. Хранителен режим, богат на фибри  може да помогне за храносмилането и да предотврати появата на запек. Препоръчителният хранителен прием на фибри е 30 грама на ден.

За здрави черва трябва да си набавяте фибри  от различни източници, като например:

  • пълнозърнест хляб
  • кафяв ориз
  • плодове и зеленчуци
  • зърнени култури
  • овес

При някои хора житните и зърнени храни предизвикват подуване и синдром на раздразненото черво. Ако и при васе така , набавяйте си влакна от плодове и зеленчуци.

Пийте много течности за подпомагане на храносмилането

photo-1473348164936-13be821e561c

Важно е да пиете повече течности, особено вода. Тя подпомага  преминаването на отпадните вещества през храносмилателната система и спомага да се омекотят изпражненията.

Фибрите действат като гъба, абсорбирайки вода. Без течност фибрите не могат да си свършат работата и ще това води до  запек.

Добър начин да сте сигурни, че получавате достатъчно течности, е да пиете две чаши вода преди  всяко хранене. Избягвайте кофеинови напитки, тъй като те могат да предизвикат киселини.

Ограничаване на мазнините за здрави черва

Мазни храни – като чипсове, хамбургери и пържени храни, са по-трудни за смилане и могат да причинят болки в стомаха и киселини.

Намалете приема на мазни пържени храни, за да облекчите натовареността на стомаха си.

Опитайте се да ядете повече немазно месо и риба,храни, приготвени на грил или скара, вместо пържени.

Внимавайте с подправките, за да избегнете коремни неприятности

Много хора обичат пикантни храни и не се притесняват за храносмилателната си система. Други разбират, че имат коремни проблеми, когато хапват пикантни храни.

Това не са само лютите продукти като чушки, които предизвикват киселини. По-леки, но ароматни храни като чесън и лук, също могат да са проблемни.

Ако пикантните храни ви предизвикват киселини, болки в стомаха или диария, бъдете по-внимателни и пестеливи с тях за в бъдеще. А ако вече имате проблем като киселини или раздразнени черва, напълно ги избягвайте.

Бъдете внимателни за чревните симптоми и техните причинители

При някои хора определени храни предизвикват проблеми. Киселинни храни като домати, цитрусови плодове, салатни дресинги (сосове) и газирани напитки може да предизвикат киселини в стомаха, а пшеницата и лукът да причинят синдром на раздразненото черво.

И ако не можете да усвоявате лактозата (захарта в млякото) ще получите газове и диария след ядене на млечни продукти, включително сметана, сирене, кисело мляко и шоколад.

Опитайте се да стоите настрана от храни и напитки, които задействат вашите храносмилателни симптоми. Един от начините да изградите навик да избягвате подобни храни, е да си водите хранителен дневник и/или да спазвате индивидуален хранителен режим, съобразен с вашето здравословно състояние и хранителни предпочитания

Изберете правилните напитки за улесняване на храносмилането

Напитки с кофеин – като кафе, кока-кола, някои видове чай и газирани напитки, повишават киселинността в стомаха, което води до получаване на киселини при някои хора.

Газираните напитки като цяло предразполагат към подуване на корема, което също може да предизвика киселини.

За да намалите вероятността от храносмилателни проблеми, изберете напитки, които не са газирани и не съдържат кофеин, билкови чайове, мляко и обикновена вода.

Ако не можете без вашето кафе или съживяващ чай, ограничете приема им до една или две чаши на ден.

yogurt-1442033_640

Опитайте „приятелско“ за корема кисело мляко.Пробиотиците са така наречените „приятелски бактерии“, които нормално се срещат в червата и са свързани с всички видове ползи за здравето на храносмилателната система, включително помагат при синдром на раздразненото черво и диария при пътуване.

Можете да вземате пробиотиците като добавки или да си ги набавяте чрез кисело мляко, което е добър естествен източник.

Нужно е да ги приемате всеки ден в продължение най-малко четири седмици, за да усетите някакъв благотворен ефект.

Информация за твоето здраве директно в твоята поща

Източник:http://www.nhs.uk/Livewell/digestive-health/Pages/stomach-friendly-foods.aspx

Print your tickets