2 безалкохолни напитки на ден повишават риска от диабет

Пиенето на повече от две сладки (със захар) или изкуствено подсладени безалкохолни напитки на ден, значително увеличава риска от захарен диабет. Колкото повече сладки безалкохолни напитки пиете, толкова по-висок е рискът от развитие на диабет – това са резултатите от публикувано наскоро изследване на учени от Каролинския институт в Стокхолм.

Продължи...

Храната и начинът на живот – основни фактори за здрави кости

Изборът на начин на живот, който правим днес, определя вероятността от развитие на остеопороза в по-напреднала възраст. Не е тайна, че колкото повече калций натрупваме, докато сме млади, толкова повече ще бъде той в костите, когато остареем. Особено важен фактор за поддържането на здрави кости и за превенцията на остеопороза, е

Продължи...

4 съвета за превенция на затлъстяването

Статистиката е красноречива – България е на пето място в Европа по затлъстяване на децата. Това е изключително опасна тенденция. Деца и възрастни хора, които страдат от затлъстяване, имат много по-висок риск от заболявания и ранна смърт. Дали ние или нашите деца ще страдаме от затлъстяване, зависи изцяло от нас

Продължи...

Връзка между храната и диабета

По традиция се смята, че диабетът е резултат от консумацията на определени видове храни или от наследяването на определени гени. Но проучванията през последните няколко години показват, че той е резултат най-вече от хронично възпаление. Това не означава, че храната не е свързана с тази болест – точно обратното, хранителните

Продължи...

Здравословното хранене е най-добрата превенция на диабет (част 1)

Превенцията на диабет тип 2 се свежда до това да се храните здравословно; да се движите повече и да свалите излишните килограми, ако имате такива. Малки промени в начина ви на хранене имат голяма роля за превенцията на диабет. За да не допуснете втория тип диабет, яжте повече риба, бобови

Продължи...

Връзка между храната и сърдечносъдовите болести

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки 3 човека 2 умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява,

Продължи...

Кои храни ни предпазват от сърдечносъдови заболявания (част 1)

Яжте натурална прясна храна Храната, която присъства масово в менюто ни, е преработена и включва атерогенни вещества (водещи до атеросклероза), като рафинирани въглехидрати, консерванти и други химикали. При преминаването си през храносмилателната система храната се разгражда на много съединения, ензими и микроби. Храносмилателният ни тракт е населен от между 300

Продължи...

Кои храни ни предпазват от сърдечносъдови заболявания (част 2)

Антиоксиданти Тъй като окисляването на заседналия в кръвоносните съдове LDL е в основата на атеросклерозата, антиоксидантите са от особено значение за сърдечното здраве. Изследователите са разработили концепция, наречена „общ антиоксидантен капацитет“, представляваща сбора от различните антиоксидантни свойства на храните, които ядем. Знанията, с които разполага науката в момента, поставят следните

Продължи...

„Да възпитаме здрави деца“

  На 23 април в София се проведе поредният безплатен семинар на Фондация „Храна за размисъл”. Той премина под мотото „Да възпитаме здрави деца” и беше посветен на храненето на деца от 3 до 7 години. Присъстващите родители имаха възможност да получат обективна информация директно от водещите специалисти в сферата.

Продължи...